EL PREVENTORI DE LA SAVINOSA
El Preventori de la Savinosa és un complex d'edificis situat entre les platges de l'Arrabassada i la Savinosa a Tarragona. Abans de començar a explicar la història d'aquest complex d'edificis, val la pena aclarir què era un preventori i quina funció tenia.
Un preventori era una institució o edifici destinat a la prevenció del desenvolupament i propagació de malalties com la tuberculosi infantil, molt estesa a Espanya a la primera meitat del segle XX. De fet, una autèntica pandèmia, tot i que no es va catalogar com a tal. En els preventoris s'aïllaven els malalts de les persones que no estaven infectades, així com dels pacients que presentaven símptomes externs.
Per aquesta raó es buscaven ubicacions al camp, aïllades i altes perquè els malalts poguessin respirar aire pur, i també s'aprofitava la presència d'aigües termals. És a dir, totes aquelles condicions naturals que poguessin ser d'ajuda a les persones malaltes.
A Espanya els preventoris van tenir especial importància, i se'n van crear molts per iniciativa estatal durant el franquisme, que és quan a més misèria i malalties hi havia. Avui en dia estan abandonats o rehabilitats per a altres usos, per exemple, turístics.
Tarragona també va tenir el seu preventori, ubicat entre les platges Savinosa i Arrabassada.
La seva construcció va començar l'any 1929, sota el disseny de l'arquitecte municipal Francesc Monravà i Soler, i es va inaugurar el 1932. Va funcionar com preventori antituberculós infantil des de la seva inauguració fins l'any 1936. A partir d'aquell any el van convertir en hospital de sang per atendre els ferits del bàndol republicà que havien participat en la Batalla de l'Ebre.

Posteriorment va tornar a funcionar com a preventori
antituberculós des de l'any 1946 fins l'any 1967, quan es va tancar per aquesta
finalitat.
Després del seu tancament com a preventori, el complex d'edificis va quedar destinat a fer de refugi de persones en casos d'emergència o per atendre a un gran nombre de malalts, en cas que els hospitals quedessin desbordats de pacients.

Els terrenys on es va construir el preventori, van ser una
cessió de Llucià Schmid i Vilardaga
a la Casa de la Beneficència de la Diputació de Tarragona, com així va disposar
en el seu testament, redactat el 9 de febrer de 1911, dos dies abans de morir.

Els terrenys incloïen cinc finques que es trobaven
sobre una península rocosa entre les platges de l'Arrabassada i la Savinosa. L'any
1920, els terrenys es van perimetrar mitjançant una tanca per controlar-ne
l'accés. A dia d'avui es poden trobar dos dels búnquers construïts durant la
guerra civil en els penya-segats que envolten al preventori.
L'any 1941, el preventori de la Savinosa es va abandonar i no va ser fins l'any 1946 quan va tornar a funcionar de nou com a antituberculós. Al llarg de 21 anys, van passar pel preventori de la Savinosa centenars de nens sans, provinents de diferents regions d'Espanya, que buscaven evitar el contagi de la tuberculosi, malaltia que en aquell moment matava a milers de persones al país.

L'any 1967, Francisco Franco va ordenar el tancament
del preventori, degut en part al fet que la tuberculosi era una malaltia que es
va aconseguir eradicar. Cap a finals dels anys 60, el preventori va acollir els
nens valencians afectats per unes enormes inundacions que es van provocar a
València quan el riu Túria es va desbordar.
El mateix va passar a la segona meitat dels anys 70, que el preventori va esdevenir un lloc d'acollida a les persones afectades pel desbordament d'un riu, en aquest cas, el Francolí. De forma provisional es van construir barracons al voltant del preventori, fins que mesos després, les persones afectades es van poder traslladar al barri de l'Esperança de Tarragona. L'any 1976, el conjunt d'edificis del preventori es van tancar definitivament.

El preventori de la Savinosa estava format per dues
infermeries, un pavelló d'ingressos, un pavelló central, quatre colònies
escolars, un menjador, un dipòsit de cadàvers i una porteria.
La infermeria estava formada per una terrassa, tres dormitoris i diverses habitacions. El pavelló d'ingressos el constituïen dos dormitoris de quatre places, un menjador en aquests dos dormitoris i una secció d'hidroteràpia. El pavelló central estava destinat als serveis d'alimentació, amb una cuina, una sala de màquines, una sala de desinfecció, una guarderia, un guarda-roba i una sala d'hidroteràpia.
Cada colònia escolar comptava amb quatre dormitoris disposats en dues ales, una sala d'hidroteràpia i una infermeria. El menjador estava dins els espais comuns. També hi havia una capella.
El dipòsit de cadàvers es trobava a l'entrada del complex, i estava format per una sala d'autòpsies, un laboratori, un vestuari i uns lavabos i tenia una capacitat màxima de quatre cadàvers. A la porteria, situada prop de l'entrada, hi cabia una família.
En total, la parcel·la sobre la qual s'assenta el complex de la Savinosa, té 77.000 metres quadrats.
Al febrer de l'any 2013, la Diputació de Tarragona i l'Ajuntament van començar a iniciar la descatalogació de la finca de la Savinosa, per impulsar un projecte que tindrà una clara voluntat de servei públic.
Durant els mesos de setembre i octubre de l'any 2012 nombrosos mitjans de comunicació es van fer ressò de casos de maltractament a preventoris espanyols, entre els quals apareixia la Savinosa. Molts dels antics interns que van passar per allà relataven vexacions i pallisses per part de les cuidadores, obligació als nens a menjar-se el seu propi vòmit i punxades amb tisores a les puntes dels dits, a més d'interceptar i destruir les cartes que els interns escrivien als pares explicant-los aquests fets, entre d'altres.

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Revisió i correcció del text:
- Roser Pros-Roca
Bibliografia:
- https://www.elblog.info/preventorio-de-la-sabinosa-tarragona/
- Viquipèdia
Fotografies:
- https://listarojapatrimonio.org/ficha/preventori-la-savinosa/
- Arxiu Salvador Guinart Díaz