ELS CINEMES OSCARS

05.12.2021

Introducció. Un apunt personal

La pindoleta d'avui està dedicada a una sala de cinema que ha sigut important a la meva vida: els cinemes Oscar. Estaven oberts davant mateix de casa dels meus pares, al carrer Ramón y Cajal y per tant, jo gaudia del luxe de tenir un local de multisales a la distància de simplement creuar el carrer. Permeteu-me que us ho expliqui.

Des de casa veia les llargues cues de gent que es formaven davant les guixetes quan es projectaven pel·lícules taquilleres, els èxits més rutilants del firmament de Hollywood, perquè per les pantalles dels cinemes Oscar hi van circular els millors actors i actrius de tots els temps. Tinc grans records de tardes de diumenge passades a les instal·lacions del cinema i dels entrepans que sempre queien al frankfurt La Torre que era just al costat, un cop acabava la sessió. I després, tornava a casa.

Aquell 1985, quan es va inaugurar aquest cinema jo tenia 19 anys i moltes pel·lícules per endavant per poder veure.

Entrada principal dels cinemes Oscars (1985)
Entrada principal dels cinemes Oscars (1985)

Una sala de cinema diferent

Els cinemes Oscars es van inaugurar el 20 de setembre de l'any 1985 prop de les festes de Santa Tecla. Estaven oberts al públic al carrer Ramón y Cajal, 15 on abans hi havia hagut unes dependències de la casa FORD i a l'actualitat el supermercat Caprabo. Els empresaris i propietaris eren els senyors Narcís Agustí i Eloi Montserrat.

Es tractava del complex de sales més modern que en aquell moment hi havia a Tarragona. Les sales estaven equipades amb la darrera tecnologia d'imatge i so i només això ja era un espectacle. Com a exemple, en el camp del so, la sala 1 tenia un sistema de reproducció especial que estava ubicat sota cada butaca, el que feia l'efecte que el so envoltava l'espectador. La capacitat de la sala 1 era de 600 espectadors, la de la sala 2 de 170 espectadors i a la sala 3, n'hi cabien 100. És a dir, quan les sales estaven ben plenes, i hi estaven ben sovint, dins el complex hi havia prop de 900 persones.

Darrera sessió als cinemes Oscars (4 novembre 2001)
Darrera sessió als cinemes Oscars (4 novembre 2001)

L'accés a les sales es feia per un passadís on hi havia les cartelleres, les oficines i la taquilla. Al final del passadís hi havia dues portes que corresponien a les sales 2 i 3. Aquesta última era la que tenia menys capacitat i estava situada en un soterrani. Seguint el corredor hi havia el servei de bar i la cabina de projecció des d'on es projecten les pel·lícules de manera simultania a les tres sales.

Tarragona sempre havia tingut un gran nombre de sales de cinema, tal i com hem anat explicant en diferents pindoletes, perquè el públic assistia a les sales convertint-les en un dels principals entreteniments dels caps de setmana i cada cop que hi havia una estrena esperada amb el títol famós. En el fons, als tarragonins ens agrada el cinema. Una de les empreses que més sales gestionava era TACISA i en aquest moment, encara porta els cinemes Cinemax de Les Gavarres.

Quan els cinemes Oscar estaven en ple apogeu, entre la segona meitat dels anys 80 i els 90, TACISA volia disposar de més sales d'exhibició a la ciutat. Per això va intentar llogar els teatres Tarragona i Metropol perquè la seva ubicació a la Rambla Nova les feia idònies i estratègiques, però després de pensar-ho millor, es van fer enrera per l'elevat cost que suposava condicionar els dos locals, ja que feia anys que estaven tancats i en conseqüència, l'estat de les instal·lacions era deplorable i estaven molt malmeses. Actualment aquests dos teatres són propietat de l'ajuntament.

Darrera sessió als cinemes Oscars (4 novembre 2001)
Darrera sessió als cinemes Oscars (4 novembre 2001)

Tanmateix, l'empresa TACISA sí que va tenir capacitat per arribar a un acord amb la família Panadés per explotar el cinema Catalunya i el cinema Comèdia, als que van anomenar Cinemes Catalunya.

Però tornem als cinemes Oscar, protagonistes de la pindoleta d'avui.

Moderna i taquillera

El dia de la inauguració dels cinemes Oscars es van projectar les següents pel·lícules: SALA 1: Panorama para matar; SALA 2: Pesadila en Elm Street i a la SALA 3: El gatopardo. Durant uns anys l'empresa va organitzar "Les 6 hores de terror". Les sessions duraven fins a la matinada i s'hi projectaven diverses pel·lícules de terror, amb una assistènicia nombrosa i gran acceptació per part del públic.

Una altra novetat que va posar en pràctica la empresa va ser el "Concurs dels Oscars". Cada any, quan s'apropava la data de la cerimònia dels Oscars, es repartien uns qüestionaris entre els espectadors perquè votéssin quines serien les pel·lícules guanyadores al certamen de Hollywood. Aquest concurs va tenir força èxit entre els espectadors i a més, els premis eren força atractius.

Als cinemes Oscars també s'hi feien estrenes de pel·lícules amb l'assistència del director i dels actors que apareixien a la pantalla gran. Per exemple, el dia 20 de març de 1992 es va estrenar la pel·lícula "Manila" i van ser-hi presents els actors principals: Mathieu Carrière, Diana Sassen, Laura Mañá, Alex Casanovas i el director de la pel·lícula Antonio Chavarrias.

Panoramica de la sala 1
Panoramica de la sala 1

Anys més tard, el 2I de febrer de 1997 es va fer la preestrena de la pel·lícula "La Monyos". Aquesta vegada, però, en sessió privada pels mitjans de comunicació amb la presència d'alguns artistes protagonistes de la pel·lícula com Julieta Serrano, Eufèmia Román, Carles Sabater, la directora Mireia Ros i la productora Marta Figueras.

Cartell amb les pel·lícules de comiat (2001)
Cartell amb les pel·lícules de comiat (2001)

Tot té una fi

Després de 16 anys, els cinemes Oscars van tancar les seves portes per traslladar-se al complex comercial "Les Gavarres". Va ser el 4 de novembre de l'any 2001. Actualment al seu lloc hi ha un supermercat CAPRABO. Tarragona perdia el seu darrer cinema urbà i els tarragonins i les tarragonines, si volien anar al cinema, havien d'agafar el cotxes i anar a les Gavarres. Havien de passar tretze anys perquè tornésssim a tenir un cinema dins el nucli urbà. Va ser a la inauguració al març de l'any 2014 dels cinemes Yelmo al Parc Central.

Mostrador de la cafeteria (2001)
Mostrador de la cafeteria (2001)
Sala de màquines (2001)
Sala de màquines (2001)

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Revisió i correcció del text: 

  • Roser Pros-Roca 

Bibliografia:

  • Història del cinema a Tarragona (Bernabé Bernabé - Joan Manel Mallol)

Fotografies:

  • www.cineytele.com
  • Tarragona Antiga
  • Gaspar Ros
  • Toni Peris
  • Rafael Vidal Ragazzon
© 2021 La Tarragona "d'Antes". Salvador Guinart Díaz
Creado con Webnode Cookies
¡Crea tu página web gratis! Esta página web fue creada con Webnode. Crea tu propia web gratis hoy mismo! Comenzar