HISTÒRIA DE LA GUÀRDIA URBANA DE TARRAGONA (3)

30.01.2022

INTRO

La pindoleta de la setmana passada tenia la història de la Guàrdia Urbana de Tarragona com a protagonista. Una història que enllaça amb el creixement de la ciutat i de com els serveis de guàrdia i protecció es van anar ampliant fins arribar als nostres dies. Avui seguim la història d'aquest cos policial tan proper, que és el signe identificatiu, en funcions i nombre, dels temps que corren. Arrenquem després del punt i a part de la darrera pindoleta.

ANY 1910: DE LA GUÀRDIA MUNICIPAL A LA GUÀRDIA URBANA

«[...] desde hoy comienza a prestar servicio el nuevo cuerpo de la Guardia Urbana, creado y organizado por el Ayuntamiento, y que substituyendo a la antigua Guardia Municipal, [...] aparece reglamentado más adecuadamente a la vida de los Municipios modernos [...]» (Fragment del BAN de l'alcalde Robert Guasch al diari "La Cruz" l'1 de gener de 1910).

Ordenances municipals de l'any 1911
Ordenances municipals de l'any 1911

Els primers anys del segle XX Tarragona es postulava com a candidata predilecta per recuperar la capitalitat històrica que havia tingut i com abans, allò que més la definia era la presència de l'Administració de l'Estat en forma d'oficines en les que es prestaven els serveis corresponents en edificis rehabilitats o construïts expressament per això. A banda, Tarragona també era capital eclesiàstica i a la ciutat hi havia una gran presència de militars. A nivell econòmic era un centre exportador de diferents productes i l'activitat turística començava a tenir més presència i importància.

Tarragona es trobava immersa en un intens procés de modernització que l'estava convertint en un model de ciutat semblant a la tendència europea. Tot i així encara hi havia molta feina a fer en aspectes com la salubritat pública, la pavimentació de carrers, els transports de persones i mercaderies per l'interior de la ciutat, entre altres.

És en aquest moment quan s'accelera el procés de creació de la Guàrdia Urbana de Tarragona.

UN NOU ELEMENT EN EL PAISATGE URBÀ: ELS PRIMERS VEHICLES

«En vista de las justificadas quejas producidas ante la velocidad que llevan algunos automóviles al atravesar esta ciudad constituyendo un peligro para las personas (...) ha acordado el Ayutamiento se fijen placas bien visibles en las carreteras que dan entrada á la Ciudad prohibiendo a los automovilistas marchar por el interior de la misma a la mayor velocidad que la de 15 kilómetros por hora(Estracte del Llibre d'Actes Municipals any 1923)

En els primers anys del segle XX va entrar en escena un nou element fonamental en la vida de les ciutats: els vehicles a motor. Cotxes i motocicletes van començar a circular pels carrers de Tarragona sense que hi hagués cap reglamentació perquè la ciutat no estava preparada per acollir aquest nou element.

Reglamento de Circulación Urbana e Interurbana. Any 1928
Reglamento de Circulación Urbana e Interurbana. Any 1928

L'any 1918 es va publicar un ban que prohibia la circulació de carros de peix pels carrers Reial i Apodaca perquè, com que estaven totalment empedrats, al seu pas provocaven un soroll ensordidor que no deixava descansar en veïnat a les nits. Per tal de controlar-lo, s'encarregà «als Guardies Urbans, Cabo de Serenos y Serenos que vetllin per l'exacte compliment d'aqueixos acorts, baix la seva personal y directe responsabilitat que l'Ajuntament fará immediatament efectiva severament en cas de negligencia».

Alguns dels problemes que presentaven els automòbils estaven provocats per la infraestructura de la ciutat. Els veïns i comerciants dels carrers Barcelona, Apodaca, Unió i Reial es queixaven perquè el volum de trànsit de vehicles de motor aixecava molestos núvols de pols. Uns altres problemes es relacionaven amb la tecnologia dels mateixos vehicles. El 1921 el conseller Sr. Escofet reclamava que es multessin els vehicles que circulaven sense el silenciador i finalment, la percepció era que la vida a la ciutat i de les persones de la ciutat, havia canviat davant el perill que representaven les velocitats «endiablades» superiors als 15 quilòmetres per hora!.

Aquesta difícil inserció dels automòbils dins el dia a dia de la ciutat va provocar situacions perilloses. Es té constància d'un atropellament el 28 de gener del 1920 a la Rambla Vella (abans Rambla de Sant Carlos). La víctima, un nen de 13 anys anomenat Josep Tuset i veí del carrer Cuirateries. El cotxe amb matrícula 2658-B, era propietat d'un veí de Barcelona anomenat Josep Puig.

Agent manipulant un semàfor per regular el trànsit
Agent manipulant un semàfor per regular el trànsit

A les Ordenances Municipals aprovades el 1911 i, posteriorment, als reglaments de la Guàrdia Urbana de 1921 i de 1937 es feia una menció a la circulació de qualsevol tipus de vehicles, al fet que els guàrdies havien de vigilar que tots circulessin per la banda dreta del carrer i evitar que els que aprenien a conduir fessin pràctiques pels carrers de la ciutat.

La presència d'automòbils i camions es devia incrementar de manera notable, ja que la distribució del personal de vigilància municipal de l'octubre de 1933 ens indica una certa especialització en destinar vuit agents a tasques «d'encreuament».

SEGONA REPÚBLICA

Durant els dies previs al 14 d'abril de l'any 1931, hi va haver nervis i confusió. Calia mantenir l'ordre públic durant els moments d'incertesa i des de l'Ajuntament es va proposar que es constituís una força ciutadana integrada per voluntaris, distribuïda per barris, sostinguda per les classes acomodades i amb la condició de milícia ciutadana de caràcter sedentari que, conjuntament amb la Guàrdia Municipal, s'encarregaria de mantenir l'ordre públic a Tarragona.

Portada "Diario de Tarragona" 14 d'abril 1931
Portada "Diario de Tarragona" 14 d'abril 1931

La imatge amb què es presentava davant de la població sempre va ser considerada molt important i, potser per remarcar i fer més notòries les reformes fetes, es va practicar un canvi en l'uniforme: «Pantalón de paño negro, levita y chaleco de la misma tela con botones de metal dorado con el escudo de armas de la ciudad y gorro también de paño azul con franja azul y blanca.» Els canvis operats en la Guàrdia Municipal, pel que fa a organització, actitud i efectivitat, presència i uniformitat, van merèixer l'aprovació de la ciutadania, la felicitació de l'Ajuntament i el reconeixement del jutjat per la seva diligència i bona tasca en el seu vessant de policia judicial.

La Plaça de la Font el dia de la proclamació de la República (any 1931)
La Plaça de la Font el dia de la proclamació de la República (any 1931)

Postguerra i depuracions

Tot just acabada la guerra es van fer efectives algunes reposicions en càrrecs de membres del cos de vigilància municipal i s'iniciaren els denominats processos de depuració dels funcionaris de les administracions en base a informes subjectius. Una denúncia per desafecció o per haver participat en activitats socials o polítiques durant el període republicà podia representar un greu problema per al denunciat.

Monument franquista a la Plaça de la Font
Monument franquista a la Plaça de la Font

La resolució de l'expedient podia suposar la suspensió de feina i sou, la impossibilitat d'ascendir, la inhabilitació o la separació del càrrec. La «depuració» dels treballadors i funcionaris de l'Ajuntament pretenia que aquells que ocupessin els llocs de treball de l'administració tinguessin un perfil determinat: «los funcionarios públicos han de ser de un fondo intachable, y justo es que no se persiga a los que pertenecian al Frente Popular pero no debe incrustárseles en la rueda de la administración municipal», amb la qual cosa es deixava fora d'aquesta «roda» a aquelles persones que havien estat membres d'algun partit polític d'esquerres abans de 1936 i no podien acreditar la seva adhesió al nou règim.

Informe de depuració any 1939
Informe de depuració any 1939

El procés de depuració de la Guàrdia Urbana va afectar sis agents de la Guàrdia Urbana, tres de la Guàrdia Nocturna, un de la Guàrdia Rural i almenys quatre guàrdies nocturns van ser sancionats amb postergació per l'ascens. Tot i així calia reprendre l'organització de la vigilància municipal i el desembre de 1939 es va fixar la nova plantilla de la Guàrdia Municipal.

LA GUÀRDIA URBANA EN ELS ANYS DEL FRANQUISME

«Se ha calificado de muy dura la represión que contra el desorden y el incumplimiento de las ordenanzas municipales se ha llevado a cabo, pero su resultado demuestra el acierto de dicha política por cuanto, de día en día, son menos las infracciones que se cometen y por consiguiente menos también las sanciones que se tienen que imponer.» (Llibre d'actes de la Comissió Permanent any 1956)

El control de la societat en l'època franquista va adquirir matisos especials. De seguida que es va acabar la Guerra Civil es va establir un nou model policial que deixava a les policies municipals un paper d'auxiliars en el manteniment de l'ordre públic, subjectes a les disposicions legals de la Dirección General de Seguridad i dels governadors civils. L'objectiu era mantenir un ferri control de la societat buscant homogeneïtzar el pensament de la ciutadania fonamentat en els principis del franquisme sociològic.

L'alcalde Rafael Sanromà amb el dictador Franco l'any 1957
L'alcalde Rafael Sanromà amb el dictador Franco l'any 1957

Les administracions públiques municipals havien perdut la independència política i administrativa. Es van constituir en entitats dependents de l'administració de l'Estat, amb escassíssima capacitat política i financera, sota el control estricte del Govern Civil.

És sorprenent que malgrat les dificultats econòmiques dels anys cinquanta es fessin una quantitat considerable d'obres i projectes com la inauguració de les obres del Passeig de Sant Antoni, la remodelació del Passeig de Torroja, la reforma de la Plaça del General Sanjurjo (avui Plaça dels Carros), la remodelació de la Via de l'Imperi, entre altres, i diversos actes festius amb motiu de la commemoració del primer centenari de la Rambla Nova i la instal·lació de la Font del Centenari. A tall d'anècdota, afegirem que el lloc destinat per a la seva ubicació era la que ocupa actualment però es va considerar un perill per al trànsit rodat i es va col·locar a la coca central, davant del Banc d'Espanya. Tal i com vam veure a la pindoletadedicada a la Font del Centenari.

L'alcalde Vilar Guix amb un grup de policies el dia de la patrona de la Guàrdia Urbana (any 1971)
L'alcalde Vilar Guix amb un grup de policies el dia de la patrona de la Guàrdia Urbana (any 1971)

Entre els anys 60 i 70 el creixement demogràfic de Tarragona va ser molt alt. Entre 1966 i 1975 van arribar a Tarragona gairebé 40.000 immigrants que van generar unes necessitats de serveis i infraestructures de tota mena, entre les quals la de seguretat i control, que l'Ajuntament no podia prestar.

Aquest creixement va desembocar en un model urbanístic desordenat i problemàtic que es va traslladar a la zona perifèrica. El resultat va ser una ciutat disgregada i amb carències importants que obligaren l'Ajuntament a realitzar grans esforços per aconseguir un veritable sentiment de ciutat.

A finals dels anys quaranta apareixien noves necessitats de vigilància en resposta a l'augment de la zona urbanitzada. A l'extrem de ponent de la Rambla s'estaven construint nous edificis i s'eixamplava la ciutat. Els grups de vivendes denominades «Alegría y Descanso», «Josepa Massanés», «Tetuan» i l'edifici per als suboficials, reclamaven la presència d'algun agent municipal, principalment durant les hores nocturnes. Això va obligar a crear una nova demarcació per establir-hi un vigilant nocturn particular i ampliar la zona de vigilància de la Guàrdia Municipal Nocturna.

Les patrulles havien de vigilar contínuament la seva demarcació, passant per uns llocs de control: el Pla de la Seu, la cruïlla de Rambla Sant Carles amb el carrer Sant Francesc, Rambla Generalísimo (davant de casa Miró), el carrer Sant Miquel (davant del cafè Colón) i la plaça Artilleros (avui dels Infants). A banda, un agent havia de romandre a les dependències de l'Ajuntament i un altre s'havia de quedar al «Monumento a los Caídos» per evitar actes incívics. Complementaven el servei els vigilants particulars nocturns distribuïts en tretze demarcacions que cobrien 32 persones.

CREIXEMENT I MODERNITZACIÓ DEL COS

«Se halla actualmente prevista la adquisición de una emisora receptora de radio-teléfono a instalar en un vehículo automóvil y en el Cuartelillo de la Casa Consistorial, [...] con lo cual mejoraría notablemente este servicio(Fragment del llibre d'actes de la Comissió Permanent. Any 1966)

La història més recent de Tarragona no s'entén sense una referència a l'extensió de la ciutat més enllà del riu Francolí, a la zona de ponent i d'altres a llevant i al nord, que conformen una sèrie de barris separats del nucli central.

L'alcalde Ricardo Vilar Guix i altres autoritats, amb les noves motos de la GU (1971)
L'alcalde Ricardo Vilar Guix i altres autoritats, amb les noves motos de la GU (1971)

Des del 1950 la construcció de les primeres vivendes a Torreforta va ser contínua i ràpida (l'any 1954 tenia uns 400 habitants, el 1965 ja n'hi havia més de 4.300, i el 1975 la xifra superava els 9.500 veïns). Això va fer que les necessitats de serveis augmentessin. La vigilància municipal va establir un vigilant nocturn particular (Antonio González Guirao), amb la peculiaritat que s'havia d'encarregar d'encendre i apagar l'enllumenat del barri, per la qual cosa percebia una gratificació de 300 pessetes mensuals. No tenia la consideració d'empleat municipal, encara que també havia de lliurar un informe diari a les Cases Consistorials sobre les incidències que observava en l'enllumenat i en la via pública. La zona de ponent es va ampliar amb l'annexió de la Canonja el 1964 i amb el creixement de Bonavista. Es convertí en un dels llocs de destinació d'algunes de les 1.894 persones que habitaven les 404 barraques que havien censat els agents de la Policia Municipal.

Les necessitats de vigilància als barris es feien molt necessàries. Així es determinà a la Comissió Permanent, «por cuanto allí se juega en los cafés y bares hasta altas horas de la noche, existiendo un verdadero desorden en cuanto a las costumbres, añadiendo que sería preciso adoptar medidas draconianas para obligar al riguroso cumplimiento de leyes y de la moral cristianas». Efectivament, es va incrementar la vigilància, però no era possible destinar més agents a les barriades per la manca d'efectius. Malgrat tot, l'any 1966 l'Ajuntament va realitzar el «plan de necesidades perentorias de Bonavista», en el qual es va incloure establir un servei de Policia Municipal i nomenar un alcalde de barri. El resultat va ser una promoció de dotze noves places d'agents de la Policia Municipal amb l'objectiu d'establir un servei adient als barris de Torreforta i Bonavista, una plaça de policia nocturn i un agutzil per a la Canonja.

El gener del 1970 l'Ajuntament va llogar una casa del barri de Torreforta habilitant-la com a dependències policials. La situació era precària i l'edifici, afectat pel pla de desenvolupament del barri, havia de ser enderrocat; però mentre, es va utilitzar per descentralitzar els serveis amb un nombre d'agents fix als barris pels quals es va decidir «contratar como policía rural del barrio de Bonavista» i «con caràcter temporal como policía nocturno del barrio de La Canonja». L'any 1991 s'establí un sistema de patrulles que garanteix un mínim de presència a les zones de ponent, nord i llevant.

Les necessitats provocades pels serveis, les característiques i dimensions que estava adquirint la ciutat demanaven una modernització del cos per ajustar-se a les noves exigències de la societat en mobilitat i comunicacions. Els primers vehicles que van formar la flota de la Policia Municipal eren dues motocicletes Ducati 175 presentades als tarragonins el setembre de 1961, durant les festes de Santa Tecla.

El següent pas havia de ser l'adquisició de vehicles turisme, amb més capacitat de transport i comoditat. L'any 1966 l'Ajuntament va contractar un conductor per al servei de la Policia Municipal i disposà d'un Land Rover per al servei ordinari. A principis de l'any 1967 la dotació augmentà amb un turisme-furgoneta equipat amb un ràdio-telèfon que facilitava les comunicacions ràpides.

L' alcalde Ricardo Vilar Guix al parc mòbil de l'avinguda de Prat de la Riba (1971)
L' alcalde Ricardo Vilar Guix al parc mòbil de l'avinguda de Prat de la Riba (1971)

L'any 1970 va resultar molt important en l'esdevenir de la Guàrdia Urbana donant servei als barris de ponent, amb l'establiment d'una oficina, i paral·lelament s'adquiria «un amplio local para Parque Móvil y de Bomberos en la Av. Prat de la Riba», que va ser inaugurat amb tota la solemnitat i la presència de les màximes autoritats militars i locals, ja que formava part dels actes de commemoració del XXXII aniversari de l'entrada de les tropes franquistes a la ciutat.

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Revisió i correcció del text:

  • Roser Pros-Roca

Bibliografia:

  • La Guardia Urbana de Tarragona. 150 anys de servei (Manuel Carrasquilla Nieto i Xavier Virgili Abelló) AROLA EDITORS

Fotografies:

  • Tarragona Antiga
  • Ruggero Conti
  • Arxiu Salvador Guinart
  • Arxiu Històric de la Ciutat de Tarragona (AHCT)
  • Arxiu Rafael Vidal Ragazzon
© 2021 La Tarragona "d'Antes". Salvador Guinart Díaz
Creado con Webnode Cookies
¡Crea tu página web gratis! Esta página web fue creada con Webnode. Crea tu propia web gratis hoy mismo! Comenzar