INICI DE LA GUERRA CIVIL A TARRAGONA
Bon dia!!. Altre cop diumenge i de nou la pindoleta dominical d'història local. Aquesta setmana potser la pindoleta no serà massa agradable de llegir, ja us ho aviso abans de començar, perquè tractarem un dels episodis més traumàtics de la història recent de Tarragona: la Guerra Civil a la nostra ciutat (1936-1940).
Tal i com ha passat en les dues darreres setmanes (em refereixo a les pindoletes de la Plaça de la Font i de la Rambla Nova) el tema de la Guerra Civil és un d'aquells episodis que no ens l'exhaurirem amb una sola pindoleta, sinó que, com us podeu imaginar, en caldran unes quantes. Comencem!
Ens situem a cavall del mes de desembre de 1938 i gener de 1939. Aquells dies llòbrecs d'hivern no arribaven bones notícies del front de l'Ebre. El bàndol feixista avançava cap al nord i anava guanyant posicions a mesura que recorria la geografia de la demarcació. Mentrestant, a la ciutat de Tarragona, la gent atemorida feia un farcell amb les quatre pertinences que bonament tenia i podia embolicar o desar en una maleta de cartró, i marxava amb l'esperança de trobar un lloc més segur. Hi ha qui anava a cases de familiars de pobles més petits per resguardar-s'hi, i la gran majoria es dirigien primer cap a Barcelona i, posteriorment, agafaven el camí de l'exili a França.
La primera de les imatges està feta al carrer Ramón y Cajal nº16. Veiem un grup de persones, tristament preparades per iniciar una marxa, probablement a peu, en aneu a saber quina direcció.

La segona imatge està feta una mica més amunt, concretament al número 6 del mateix carrer Ramón y Cajal, on ara hi ha una perruqueria per a homes i uns mesos enrere la botiga d'informàtica BEEP, en la que també es veu un grup de cinc persones carregades amb farcells, anant en direcció a la carretera de Barcelona. Com a curiositat, al fons a la dreta podem veure una font (avui desapareguda) just al davant del número 8 del mateix carrer.

La tercera fotografia correspon al xamfrà del carrer Reding amb el carrer Colom. El cartell en el que es llegeix "Garatge", és al mateix xamfrà on aproximadament entre els anys 60 als 90 del segle passat, hi va haver la botiga de joguines Carpi. Concretament al número 38.

A la quarta imatge (i darrera), hi veiem una família fent un descans en el seu camí cap a Barcelona. La fotografia està feta pocs metres abans de la Torre dels Escipions. Malauradament aquest tipus d'imatges les veiem dia si dia també als informatius. Cal que reflexionem tots plegats, i pensar que no fa tants anys, aquí a casa nostra la situació era aquesta. Després cal sumar-li els 36 anys següents de dictadura franquista amb la seva corresponent repressió, cacics, assassinats, revenja i immisericòrdia.

No vull ni pensar el patiment d'aquella generació d'homes i dones que ho van haver de deixar tot i marxar amb la intenció de procurar salvar les seves vides. Molts però, van trobar la mort durant l'intent de sortida d'Espanya i d'altres a diferents camps de concentració francesos com Argelers, per exemple.
També cal fer referència als que es van quedar i van patir, primer els bombardejos i després la repressió franquista. Un drama tot plegat.
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Revisió i correcció del text:
- Roser Pros-Roca
Fotografies:
- Robert Capa
Bibliografia:
- El darrer dia de la Tarragona republicana. (Ajuntament de Tarragona)