LA PLAÇA DE LA FONT
Bon dia!!. De nou diumenge i de nou la pindoleta dominical d'història local. Avui ens situarem a la Plaça de la Font. A aquesta plaça li dedicarem més una pindoleta, perquè durant molts i molts anys ha estat un dels nuclis de la ciutat on s'han desenvolupat molts dels esdeveniments històrics que han succeït al llargs dels anys i per tant, tindrem moltes oportunitats per parlar-ne i per diferents temes.
Començarem amb una imatge, desconeguda per a molts, que és el monument en record a les víctimes de la Guerra del Francès que lluïa durant unes dates concretes cada any, davant mateix de la porta de l'Ajuntament, a peu de l'escala que condueix al Palau Municipal. De fet, a la fotografia es pot veure una petita part de la façana de l'ajuntament.
Aquesta foto en concret és del dia 29 de juny del 1864. El monument consistia en una base quadrada en forma de plataforma, d'uns dos metres i mig d'alçada, ben bé com els escenaris moderns que es munten al mateix lloc per les festes, envoltat per una barana que donava el tomb a tot el monument. Al seu bell mig s'enlairava una mena d'obelisc d'uns 6-7 metres d'alçada. Aquest monument era desmuntable i per tant, és fàcil que fos de fusta o d'algun altre material prou adequat per aquestes anades i vingudes anuals. Quan arribava la data de la commemoració es muntava i un cop s'acabaven els actes, es tornava a desmuntar i es desava fins a l'any següent. Mentre estava muntat, el monument era custodiat per antics combatents i per familiars de combatents morts en la batalla. Aquests actes commemoratius en record a les víctimes tarragonines que van caure a la Guerra del Francès, es van portar a terme de manera ininterrompuda des de l'any 1815 fins gairebé al final del segle, excepte durant la Guerra Carlista entre els anys 1870 i 1873.
Sobre el monument, a la pàgina 1 del Diari de
Tarragona del dia 1 de juliol de 1864 s'hi va llegir: "En la mañana del 29 apareció ya en la Plaza de la Fuente é inmediato al
Palacio de la Diputación y Ayuntamiento un elevado y elegante obelisco de buen
dibujo, con letreros alusivos al objeto á que se dedicaba".

Fotografia: Arxiu Rafael Vidal Ragazzon.
Bibliografia:
Tarragona Antiga