LES CAPELLETES VOTIVES DE LA PART ALTA (1)
Segur que passejant per la Part Alta de la ciutat, heu vist encastades a les façanes d'algunes cases, una sèrie de capelletes votives o fornícules que lloen a diferents sants i santes.
La pindoleta d'avui la dedicarem a alguna d'aquestes capelletes i imatges, en una primera part de dues, perquè són mostres interessants d'una Tarragona antiga que pràcticament ja no existeix.
Fa uns quants segles, la devoció popular, molt més viva i present que avui dia, es demostrava a peu de carrer. Tots els gremis tenien el seu patró o patrona que, si els hem de creure, protegien els integrants del gremi i afavorien el desenvolupament dels seus negocis. Capelles a la catedral, a les distintes esglésies, ho demostren d'aquesta forma i l'afirmació es fa extensiva també al carrer, en forma de capelletes votives o fornícules amb les seves corresponents imatges i advocacions.
En ple segle XXI, aquestes capelletes votives ens passen gairebé desapercebudes. Només els que baden mirant amunt les poden apreciar. I algunes d'elles, formosament conservades, valen molt la pena.
Veiem-ne algunes. Us convido a fer una volta virtual seguint les fornícules de la Part Alta de Tarragona.
Sabem quantes hi ha?. A quins sants fan referència?. En quins carrers es troben?. Qui i perquè es van construir?
En total comptem una vintena de capelletes de les quals 16 es troben dins el Catàleg de Béns a Protegir de l'Ajuntament de Tarragona. Altres, per diverses circumstàncies, han desaparegut.
Si seguim l'itinerari de capelletes a les que em referiré a continuació, observarem que, tret d'alguna excepció, el manteniment és precari o directament inexistent i és gràcies a la dedicació de persones anònimes que aquestes capelletes subsisteixen al dia a dia.
L'origen d'aquestes capelletes es remunta a l'Edat Mitjana i moltes d'elles representen un gremi.
Comencem el nostre itinerari al Carrer Portalet. Al número 1, hi trobem una capelleta dedicada a la Verge del Portalet. Pocs metres més amunt, al Carrer Cós del Bou, hi trobem dues capelletes: concretament al número 10 i al 20 del mateix carrer.
Al carrer Cós del Bou hi ha dues fornícules dedicades a Sant Roc. La devoció cap a aquest sant ve de molt lluny. Penseu que la processó de Sant Roc està documentada des de 1508. Tenia capella pròpia a la Catedral ja que la Consueta de 1656 registra l'altar de Sant Roc. Avui se'n conserva un quadre antic que està dipositat a la capella de la Mare de Déu de la Guia, al claustre de la Catedral.
La primera fornícula del carrer Cós del Bou, la trobem en forma de mosaic al número 10, i l'altra, amb capelleta i imatge del sant, està encastada a la façana del número 22. Aquesta darrera data del 16 d'agost de 1880 quan un grup de veïns del barri la van construir i van fer una gran festa per estrenar-la. A banda d'aquestes dues capelletes dedicades a Sant Roc, n'hi ha una altra en molt bon estat de conservació al carrer Civaderia número 14 (paral·lel al carrer del Vidre). Cal anar en compte, perquè la façana on es troba aquesta fornícula està apuntalada. Com deia, la capelleta del carrer Civaderia és una de les tres dedicades a Sant Roc a la Part Alta. Se sap que des del segle XVII, Sant Roc era el protector del Carrer Civaderia. En principi no es tractava d'una figura, sinó d'una pintura a l'oli que es creia que protegia a pagesos i hortolans (oficis al que es dedicava la major part dels habitants de la Part Alta) de la pesta.
El quadre el van arrencar fins a dues vegades. També hi va haver en el seu lloc un llenç de la Mare de Déu de la Misericòrdia que va ser danyat per la climatologia.
La capella actual, amb el fanalet que la il·lumina, va ser inaugurada el 1967. L'any passat els veïns del Carrer Cós del Bou la van netejar a fons.
Una de les
fornícules més espectaculars és la que trobem a la Plaça de les Peixateries
Velles número 6. Està dedicada a Sant
Pere i Sant Andreu. Sant Pere sempre ha estat el patró dels pescadors però
al segle XVIII s'al·ludia també al seu germà, Sant Andreu. Va ser erigida per
la Confraria de Pescadors. Antigament els pescadors vivien a la zona del Portal
de Sant Antoni i carrers adjacents i no va ser fins a mitjan segle XIX que van començar
a traslladar-se al Serrallo.
Les talles originals, policromades, van ser destruïdes el 1936. La capella va ser restaurada el 1948 i es va beneir el 19 de desembre d'aquell any. Una veïna de barri, la senyora Sofia Alegret, va comprar les figures actuals, que són una mica més petites que les originals, a Barcelona. La capelleta la van restaurar l'any 1967.

Al carrer Sant Llorenç número 18, hi trobem una capella
dedicada a la Mare de Déu de les Neus (o
de la Bonanova). L'any 1936 va ser destruïda, però l'agost de 1944, l'artista
tarragoní Ramón Soler Icart (que era el propietari de l'immoble) la va
reconstruir amb una còpia que es conserva a la Catedral de Tarragona.
L'any 1967 la van tornar a restaurar formant una comissió mixta entre l'Ajuntament de Tarragona i l'Escola Taller de la Diputació de Tarragona.

Al carrer de les
Moles número 10 hi trobem una capella dedicada a Sant Antoni de Pàdua. El nom de "les moles" ve perquè a la zona hi vivien
comerciants els gremi dels "molers", que es dedicaven a la fabricació de moles
de moldre el blat, i que posteriorment quan jo es podien fer servir per aquesta
funció, s'usaven per pavimentar els carrers. Aquesta capella també va patir la
destrucció l'any 1936 i només va quedar dempeus la fornícula. El taulell que la
conforma es va reconstruir l'any 1939 i el 1967 es va restaurar a fons.
Avui en dia, té l'aspecte que veiem a la fotografia, amb males herbes i fins i tot amb una llauna de refresc. Que no falti de res!.

Al carrer Merceria
número 12 hi trobem una de les capelletes més antigues i amb més història. Està
dedicada a la Mare de Déu del Roser.
Es va instal·lar en temps antiquíssims al peu de la Torre del Castell del
Patriarca, castell que va ser destruït per l'exèrcit de Napoleó l'any 1811. Un
grup de veïns van retirar la imatge de la Mare de Déu abans que la destruïssin,
la van guardar i una vegada construït el nou edifici, la van col·locar a la
fornícula actual.
L'any 1936, concretament el 22 de juliol els senyors Joan Clotet i Andreu Ramón van enretirar la imatge per salvar-la de la destrucció. Un cop acabada la Guerra Civil, la imatge de la Mare de Déu va ser restaurada pel senyor Adolf Iglesias Icart i la fornícula decorada pel senyor Ramon Carreté, que era professor de l'Escola Taller d'Art.

Al Carrer Talavera,
al cor del que era el barri jueu de Tarragona, hi ha la capella votiva dedicada
a la Immaculada Concepció i Sant Antoni
de Pàdua. Data del segle XVII.
La Mare de Déu és la patrona dels sucrers, cerers i droguers, i Sant Antoni de Pàdua ho és dels venedors de teles i draps. Aquesta capelleta va ser parcialment destruïda a cops de pedra l'any 1936. Amb les restes que van quedar, molt malmeses, es va poder reconstruir el mosaic tot i que costa una mica de reconèixer les figures. Va ser restaurada pels professors i alumnes de la Escola-Taller d'Art de la Diputació Provincial.

Segons el Catàleg de Béns a Protegir de Tarragona, que consta a l'Ajuntament de la ciutat, aquestes capelles estan dins de la categoria C, dedicada a elements singulars que formen part d'un edifici. Això vol dir que l'amo és el responsable del seu manteniment però, si fos el cas, l'Ajuntament pot realitzar actuacions a càrrec del propietari. En una altra ocasió visitarem la resta de capelletes que hi ha arreu de la ciutat. Serà en una futura pindoleta.
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Revisió i correcció del text:
- Roser Pros-Roca
Bibliografia:
- https://usuaris.tinet.cat
- Diari de Tarragona
Fotografies:
- Vikipèdia;
- Google;
- Arxiu Salvador Guinart Díaz