LES MURALLES DE TARRAGONA (1)

06.09.2020

Bon dia a tothom i a totadon!. De nou diumenge i per això us faig arribar la nova pindoleta d'història local. Avui la dedicarem al conjunt monumental per excel·lència de la Tarragona romana: les muralles. Les muralles, com passa amb altres elements arquitectònics i urbanístics, com ara la Plaça de la Font, la Rambla Vella i la Rambla Nova, donada la seva complexitat i dimensió, les tractarem en varies pindoletes.

La primera fotografia és de l'entrada a les muralles, al costat del portal del Roser.

La fotografia (d'autor desconegut), està captada l'any 1892, enguany fa 128 anys. Si ampliem la imatge, al cartell de la porta d'accés es pot llegir: "Murallas Ciclopeas - Romanas", i a sota "Falsa Braga", la passarel·la arran de muralles que en aquells temps abandonada totalment. Havien de passar encara 41 anys més per a la recuperació del Passeig Arqueològic, que no va ser una realitat fins el 22 d'octubre de 1933, quan l'ajuntament republicà de l'alcalde Pere Lloret, amb el suport del director general de Belles Arts, Ricardo de Orueta, va inaugurar-lo.

Les muralles són, sense cap mena de dubte, el símbol de Tarragona, l'evidència en pedra més clara i contundent del passat romà de la ciutat, perquè no podem pas oblidar que Tarragona està assentada sobre arrels històriques profundes i inoblidables. Però, com es van construir les muralles?.

Hi ha diverses teories i aquesta de la imatge n'és una, tot i que personalment, no hi estic massa d'acord, ja que els romans disposaven de tecnologia molt avançada per aixecar pedres amb grues. La imatge és de l'any 1892. On hi ha més coincidències entre els historiadors, és de la manera com les muralles estan fetes.

En aquesta imatge ens podem fer una idea de la complexitat de la seva construcció. De dalt a baix hi posa: - Toves de 9-10, 30-35 o 40-45 cm. - Carreus romans - Pedres petites - Capa de terra - Pedres grans.

S'han pogut diferenciar dues fases en el procés de construcció de la muralla de Tarragona. La primera, datada en els primers anys de la presència romana, amb una amplada de 4 metres per 6 d'alçada; era reforçada mitjançant torres de planta quadrangular de les quals en coneixem tres: la de Minerva (o de Sant Magí), la del Cabiscol (o Seminari) i la de l'Arquebisbe (reconstruïda al segle XIV). La segona fase respon a un canvi de plantejament arquitectònic i estratègic amb la idea d'augmentar l'amplada a 6 metres i l'alçada a 12. Aquesta segona fase es produí pocs anys més tard de la fundació de la ciutat i, pel que sembla, es pot relacionar amb les campanyes militars del cònsol Cató per reprimir la revolta de les tribus indígenes, tot just començat el segle II AC.

En aquesta imatge poc coneguda de l'any 1912.

Veiem les restes del pou de Mas Gomà. Tant el pou com les tàpies foren enderrocades per construir amb posterioritat el Col·legi de Sant Pau, l'edifici de Sanitat i els jardins i auditori del Camp de Mart. Aquí tenim una perspectiva "diferent" captada des del darrera del seminari.

I en aquesta darrera imatge podem veure el tram de muralla que hi ha al Passeig Torroja. Al fons veiem la porta on es pot accedir al Passeig Arqueològic o sortir-ne

Espero que us hagi resultat interessant i que hagueu passat una estoneta entretinguda. Passeu un bon diumenge!. Fins la setmana vinent!!

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Revisió i correcció del text:

  • Roser Pros-Roca

Fotografies:

  • Tarragona Antiga
  • Arxiu Salvador Guinart Díaz

Bibliografia:

  • Roser Pros-Roca
  • Wikipedia.
© 2021 La Tarragona "d'Antes". Salvador Guinart Díaz
Creado con Webnode Cookies
¡Crea tu página web gratis! Esta página web fue creada con Webnode. Crea tu propia web gratis hoy mismo! Comenzar